Rankų higiena − svarbus infekcinių ligų kontrolės elementas

Rankų plovimas - Kuršėnų miesto bendruomenės tinklalapis

Žmogaus rankos dažniau nei kitos kūno dalys liečiasi su mus supančiais daiktais bei aplinka, todėl žmogaus kūno odos higienoje svarbiausią vietą užima rankų priežiūra. Rankos yra vienas svarbiausių rizikos veiksnių pernešant mikroorganizmus nuo vieno asmens kitam, pavyzdžiui, paspaudžiant ranką. „Rankų plovimas su muilu yra veiksmingas būdas, pašalinantis ligas sukeliančius mikroorganizmus, kurie į žmogaus organizmą patenka būtent per rankas, kai dažnai liečiame akis, nosį ir burną, kai ruošiame maistą ir gėrimus, taip pat, kai liečiame aplinkos daiktus ir paviršius. Be to, mikroorganizmai, nuo rankų patekę į maistą, gali pasidauginti ir maisto produktuose bei sukelti sunkius sveikatos sutrikimus“

Rankų higieną sudaro rankų plovimas ir rankų antiseptika. Rankų plovimas – tai teršalų pašalinimas ir laikinųjų odos mikroorganizmų sumažinimas plaunant rankas su vandeniu ir muilu.

Rankų antiseptika – rankų odos įtrynimas antiseptiku, sunaikinant laikinuosius ir sumažinant nuolatinius odos mikroorganizmus.

Rankas reikia reguliariai plauti muilu ir vandeniu muiluojant jas 40–60 sekundžių. Rankų dezinfekavimo priemonės, kurių pagrindą sudaro alkoholis, nėra veiksmingesnės ar naudingesnės nei rankų plovimas. Rankų plovimui rekomenduojama naudoti skystą muilą be antimikrobinių priedų, neutralaus ph, dozatoriuose. Kietas muilas nerekomenduojamas viešose vietose, tačiau gali būti naudojamas namuose, jei juo naudojasi vienas žmogus ar šeimoje niekas neserga užkrečiamąja liga.

Jei nėra galimybės nusiplauti rankų, rekomenduojama naudoti antiseptikus (dezinfekavimo priemones). Tinkamai naudojami jie nužudo daugumą mikroorganizmų ant rankų ir užkerta kelią ligai plisti. Rekomenduojama naudoti 60–85 % spiritinį tirpalą. Rankų dezinfekavimo priemonės efektyvios ir yra naudojamos, kai rankos vizualiai nesuterštos išskyromis, t. y. švarios. Jei rankos nešvarios, prieš naudojant alkoholio turinčius rankų dezinfekavimo skysčius, rankas reikia nuplauti vandeniu su muilu.

Koronaviruso COVID-19 pandemijos,  metu rankas plauti rekomenduojama dažnai, ypač svarbu jas plauti šiais atvejais:

 visada, kai jos nešvarios;

 grįžus namo iš darbo, iš parduotuvės;

 pabuvus viešose vietose;

 pasinaudojus visuomeniniu transportu;

 pabendravus su sergančiu žmogumi;

 prieš valgant;

Grįžti į tinklaraštį